Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

pranayama

PRANAYAMA (η τέχνη της αναπνοής)

ΠΩΣ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ;

Η αναπνοή είναι η πιο πρωτογενής από όλα τα είδη θρέψης.

Όταν η αναπνοή είναι ακανόνιστη ο νούς περιπλανάται. Όταν όμως η αναπνοή είναι σταθερή και ο νούς γίνεται σταθερός. Για την απόκτηση αυτής της σταθερότητας χρειάζεται να ελέγχουμε την αναπνοή.

Για όσο διάστημα υπάρχει αναπνοή μέσα στο σώμα, υπάρχει και ζωή, αν φύγει το ένα θα φύγει και το άλλο…. γι΄ αυτό ρυθμίστε την αναπνοή σας. ΠΩΣ; απλά παρατηρήστε την.

Η πρακτική της pranayama βοηθάει στη σταθερότητα των συναισθημάτων μας αλλά κυρίως στον καθαρισμό των ‘’νάντις’’ σωληνοειδή κανάλια (στο λεπτότερο μη ορατό σώμα)μέσω των οποίων ρέει η ενέργεια. Η pranayama διατηρεί τα ’’νάντις’’ σε κατάσταση καλής υγείας και επομένως εμποδίζει την γήρανση τους.

Τα υγειή ‘’νάντις’’ ευθύνονται για την πλούσια ροή ενέργειας, διαδικασία η οποία φέρνει τεράστιες αλλαγές στη νοητική συμπεριφορά (όπως το πώς αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα μας ,τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πολλά άλλα……….)

Όταν οι μύες του προσώπου χαλαρώσουν μειώνεται και το σφίξιμο των οργάνων αντίληψης δηλαδή μάτια, αυτιά, μύτη, γλώσσα, δέρμα και επομένως ελαχιστοποιούν την ένταση μέσα στον εγκέφαλο. Όταν η ένταση στον εγκέφαλο μειωθεί ο γιόγκι (αυτός που εφαρμόζει τη μέθοδο yoga) απολαμβάνει συγκέντρωση, αταραξία και ειρήνη των σκέψεων.

Οι ασκήσεις σώματος (asanas) βοηθούν στη καλύτερη λειτουργία του σώματος και των οργάνων του.

Οι ασκήσεις αναπνοής (pranayama) βοηθούν στην αλλαγή (συμ)περιφοράς και της σκέψης του ασκούμενου.

…γίνε εσύ, νιώσε τον εαυτό σου νιώθοντας την αναπνοή σου… .. . !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου