Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

renew your mood!


Μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις της yoga. γιατί; αααχ !!! σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ωραία …..μα τόσο ωραία.

Η ίδια η στάση καλεί το σώμα σε μπροστινή πλήρη κάμψη με λυγισμένα γόνατα, στη στάση του παιδιού .Έτσι μπαίνουμε στη διαδικασία ενδοσκόπησης δηλ. απλά να κοιτάξουμε μέσα μας αλλά και να μας ακούσουμε. Βλέπουμε ότι μέσα από αυτή την στάση ανακαλύπτουμε ότι η απόλυτη γαλήνη είναι βαθειά μέσα μας.

Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται στάση του παιδιού ,αφού μιμούμαστε το παιδί. Παίρνοντας την στάση του, ερχόμαστε σε επαφή με την εσωτερική μας γαλήνη και τον βαθύτερο εαυτό μας, αρχίζουμε να νιώθουμε ακριβώς όπως το παιδί που δεν σκέφτεται τίποτα καθώς ηρεμεί στην αγκαλιά της μητέρα του. Μετά όμως συνεχίζει με διαφορετική διάθεση.

Αισθάνεσαι άγχος, θυμό, δυσαρέσκεια ,κούραση, σε στεναχώρησε κάτι; O,τι και αν αισθάνεσαι κάνε αυτή την asana balasana (στάση yoga)

Μπορείτε να εφαρμόσετε την άσκηση με ή χωρίς το τουβλάκι ( κάτω από τις κουβέρτες) Το σημαντικό είναι να έρθει τουλάχιστον παράλληλη η πλάτη με το έδαφος ή και πιο ψηλά όπως στην εικόνα.

Δοκιμάστε το… έτσι απλά. Η αίσθηση χαλάρωσης, σε όλα τα επίπεδα, θα είναι απερίγραπτη.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Just a thought....a Gift to you!

heart opening (b)



Η θωρακική μας μοίρα κάνει καμπύλη πίσω, σε αντίθεση με της μέσης. Όταν διατηρείται η μέση σε σωστή θέση διατηρείται και ο θώρακας και ο αυχένας αλλά με λίγη βοήθεια από εμάς τους ίδιους. Ο θώρακας και οι ώμοι μας έχουν την τάση συνεχώς να πέφτουν μπροστά με αποτέλεσμα να καλείται (αυτός ο καημένος ο αυχένας που αρχίζει να φωνάζει: «ρε πλάτη βοήθα θα κλατάρω» και η πλάτη «α... εγώ δεν ξέρω». «Ρε ώμοι βοηθήστε» κι οι ώμοι δεν ανταποκρίνονται) ο αυχένας να στηρίζει το κεφάλι και να σηκώνει θώρακα και ώμους και έτσι αρχίζει να κουράζεται μέχρι που τραυματίζεται. «αχ δεν αντέχω άλλο υπερωρίες κουράστηκα ,θέλω μασάζ» λέει ο αυχένας. Ξέρετε μασάς εννοούμε στον αυχένα τη φυσιοθεραπεία.
Έτσι λοιπόν που ήμασταν? Α.. στο καθρέφτη προφίλ και συνεχίζουμε μετά από την ευθυγράμμιση των ποδιών ανεβαίνουμε στις ωμοπλάτες και τις ενώνουμε πίσω, όπως όταν τεντωνόμαστε από τον ύπνο με τους αγκώνες πάνω τις παλάμες ανοιχτές δίπλα στα αυτάκια ή όπως στη φωτό και το πιγούνι λίγο να κοιτά προς τον ουρανό. Η άσκηση αυτή είναι για να δούμε και να νιώσουμε τις καμπύλες της σ.σ. να ανοίξουμε την καρδιά, καθώς θα προβάλει μπροστά, αλλά και να ανακουφίσουμε άμεσα από πιάσιμο ή πόνο. ………see you soon.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

our heathy spine!!! (a)



OUR HEALTHY SPINE
Οι καμπύλες λοιπόν της σπονδυλικής μας στήλης είναι τρεις : του αυχένα, του θώρακα και της μέσης. Η καμπύλη του αυχένα (δηλ. η κοιλιά) βλέπει μπροστά, του θώρακα βλέπει πίσω και της μέσης μας πάλι μπροστά.
Για τη διατήρηση των καμπυλών αρχικά και πολύ απλά, ξεκινώντας από τη μέση βλέπουμε το σώμα μας προφίλ σε έναν καθρέφτη, πέλματα παράλληλα και βεβαιωνόμαστε ότι ισχίο (κλείδωση που ενώνεται το πόδι με τη λεκάνη) γόνατο και αστράγαλος είναι στην ίδια ευθεία, κάθετη ευθεία στο έδαφος. Τότε ανακουφίζεται η μέση μας καθώς διατηρούμε την καμπύλη της. Όμως σε πολλούς ίσως φανεί λίγο περίεργο (και θα το δείτε και μόνοι σας) αφού θα χρειαστεί να μεταφέρετε αρκετά πίσω το ισχίο μέχρι να έρθετε στη σωστή θέση…….για δείτε το!!!......(συνεχίζεται)

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

psema.gr - HOME: "Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΑΣΚΑΛΑ YOGA ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"

psema.gr - HOME: "Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΑΣΚΑΛΑ YOGA ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ": "Η Shruti Pandey μπορεί να είναι μόλις έξι ετών αλλά αποτελεί μια από τις καλύτερες και νεότερες δασκάλες yoga στον κόσμο..... "

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

wellcome to yoga world

…γεια σας γεια σας!

Aρχίζουμε σιγά- σιγά να ξυπνάμε από τον χειμερινό λήθαργο καθώς περιμένουμε την ανανεωτική άνοιξη (γιούπιιιιιιιιιι) και η yoga της ταιριάζει πολύ... μας ταιριάζει πολύ.

Η yoga λοιπόν μας βοηθάει να ενεργοποιήσουμε το σώμα μας για να ανανεωθεί . Μή τρομάζετε. Δεν είναι κοπιαστικό. Είναι απλό και τόσο ανανεωτικό. Είπαμε πως ξυπνάμε από το λήθαργο αλλά όταν ξυπνάμε και από τον καθημερινό μας ύπνο ,τι κάνουμε συνήθως; ε; Τεντωνόμαστεεε ….ναι, για να ξυπνήσουμε καI να δώσουμε ώθηση στο σώμα μας.

Από κάπου εκεί ξεκινάει η yoga. Ναι τώρα θα μου πείτε όποιος τεντώνεται μετά τον ύπνο κάνει yoga ; Όχι φυσικά, αλλά η yoga είναι κυρίως τεντώματα. Σε ποιον δεν αρέσει να τεντώνεται και να αναπνέει βαθειά; ε; οχι πείτε μου...

Παρατηρήστε το, όταν τεντωνόμαστε επιτρέπουμε στο σώμα να δεχτεί περισσότερο οξυγόνο το οποίο θρέφει τα κύτταρα μας δηλ. το σώμα μας. Για τεντωθείτε λιγάκι…… αααααααχχχχχ

NAMASTE

yoga... what is & what can do for you?



Το ενδιαφέρον για την yoga είναι στις μέρες μας πολύ μεγάλο και αυτό γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγνώρισαν πόσο σπουδαία είναι τα δώρα που χαρίζει η yoga. Η yoga ασχολείται με την υγεία και την ομορφιά του οργανισμού.

Η λέξη yoga σημαίνει συνδυάζω – ενώνω σώμα ,νου και πνέυμα. Το σύστημα της yoga έχει σκοπό να βοηθήσει τον άνθρωπο να δημιουργήσει έναν κόσμο εσωτερικής και εξωτερικής αρμονίας και υγείας.

Συμπεριλαμβάνοντας κάποιος την μέθοδο yoga στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του, θα δοκιμάσει εμπειρίες όπως :

-έλεγχο σωματικού βάρους

-αδυνάτισμα

-μυϊκή ενδυνάμωση

-ανακούφιση από ένταση και άγχος

-γενική βελτίωση της υγείας (ισχυαλγία, οσφυαλγία, αυχεναλγία)

-ανάδειξη της κρυμμένης ομορφιάς

-συναισθηματική σταθερότητα

-θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής

ανεξάρτητα από την ηλικία και την παρούσα φυσική του κατάσταση.

Ο απώτερος σκοπός της yoga είναι να φτάσει κανείς στο ανώτατο δυνατό επίπεδο σώματος, πνεύματος και νου.

Η χαλάρωση είναι το κλειδί μιας αρμονικής και ισορροπημένης ζωής.

Πραγματική χαλάρωση, δεν σημαίνει λήθαργος ούτε κατάπτωση, ούτε φυγή, ούτε έλλειψη δραστηριότητας, αλλά να είμαστε πολύ ζωντανοί και συνειδητοποιημένοι στην ζωή που ζούμε.

Η συνειδητή αναπνοή, είναι το κλειδί για μια υπέροχη εξάσκηση yoga απελευθερώνοντας την ενέργεια που παγιδεύεται στις αρθρώσεις μας και την σπονδυλική στήλη.

Η αληθινή χαλάρωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, γι΄αυτό ξεκινήστε απολαμβάνοντας μια βαθιά εισπνοή εκπνοή … εισπνοή …. εκπνοή ……………..

pranayama

PRANAYAMA (η τέχνη της αναπνοής)

ΠΩΣ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ;

Η αναπνοή είναι η πιο πρωτογενής από όλα τα είδη θρέψης.

Όταν η αναπνοή είναι ακανόνιστη ο νούς περιπλανάται. Όταν όμως η αναπνοή είναι σταθερή και ο νούς γίνεται σταθερός. Για την απόκτηση αυτής της σταθερότητας χρειάζεται να ελέγχουμε την αναπνοή.

Για όσο διάστημα υπάρχει αναπνοή μέσα στο σώμα, υπάρχει και ζωή, αν φύγει το ένα θα φύγει και το άλλο…. γι΄ αυτό ρυθμίστε την αναπνοή σας. ΠΩΣ; απλά παρατηρήστε την.

Η πρακτική της pranayama βοηθάει στη σταθερότητα των συναισθημάτων μας αλλά κυρίως στον καθαρισμό των ‘’νάντις’’ σωληνοειδή κανάλια (στο λεπτότερο μη ορατό σώμα)μέσω των οποίων ρέει η ενέργεια. Η pranayama διατηρεί τα ’’νάντις’’ σε κατάσταση καλής υγείας και επομένως εμποδίζει την γήρανση τους.

Τα υγειή ‘’νάντις’’ ευθύνονται για την πλούσια ροή ενέργειας, διαδικασία η οποία φέρνει τεράστιες αλλαγές στη νοητική συμπεριφορά (όπως το πώς αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα μας ,τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πολλά άλλα……….)

Όταν οι μύες του προσώπου χαλαρώσουν μειώνεται και το σφίξιμο των οργάνων αντίληψης δηλαδή μάτια, αυτιά, μύτη, γλώσσα, δέρμα και επομένως ελαχιστοποιούν την ένταση μέσα στον εγκέφαλο. Όταν η ένταση στον εγκέφαλο μειωθεί ο γιόγκι (αυτός που εφαρμόζει τη μέθοδο yoga) απολαμβάνει συγκέντρωση, αταραξία και ειρήνη των σκέψεων.

Οι ασκήσεις σώματος (asanas) βοηθούν στη καλύτερη λειτουργία του σώματος και των οργάνων του.

Οι ασκήσεις αναπνοής (pranayama) βοηθούν στην αλλαγή (συμ)περιφοράς και της σκέψης του ασκούμενου.

…γίνε εσύ, νιώσε τον εαυτό σου νιώθοντας την αναπνοή σου… .. . !